Zarząd Fundacji "COCARDA"

Prezes Zarządu - dr n. chem. Rafał Świerzewski

Rafał jest byłym pacjentem onkologicznym, naukowcem realizującym swoją pasję: wykorzystania wiedzy i potencjału dla dobra pacjentów. Od 10 lat jest zaangażowany w działania wielu organizacji pacjenckich w Polsce i w Europie. W latach 2013 – 2016 był członkiem Zarządu European Cancer Patient Coalition (ECPC, Bruksela, Belgia). Obecnie jest wolontariuszem wspierającym działania ECPC w zakresie nowotworów rzadkich. Od 2013 roku jest ekspertem  Europejskiej Agencji Leków (EMA): członek Patients’ and Consumers Working Party (PCWP), European Clinical Trials Portal and Database Multistakeholder Group, Technical Anonymization Group (TAG). Jest także członkiem Naukowej Rady Doradczej projektu IMI-ADVANCE, a także członkiem dedykowanych grup naukowych w ramach projektu “Adaptive Pathways” realizowanego przez EMA. Współtworzył także projekt zaangażowania młodych osób (niepełnoletnich pacjentów) w działania EMA:  „Young People Involvement in the EMA activity”.

Wiceprezes Zarządu ds. finansowych - Anastazja Jachurska

Anastazja jest mamą nastolatka, u którego zdiagnozowano rzadką, genetyczną chorobę autoimmunlogiczną.  Poszukując pomocy dla swojego syna, spotykała się z wieloma trudnościami, w tym przede wszystkim z  niezrozumieniem, ignorancją i brakiem wiedzy środowisk lekarskich. Podczas wielokrotnych hospitalizacji syna poznawała pacjentów, którym pomagała jako osoba indywidualna. Przez lata swojej indywidualnej aktywności pomocowej poznała środowisko lekarskie, procedury diagnostyczne i różne metody leczenia wielu rzadkich chorób autoimmunologicznych. Sama jest także pacjentką ze zdiagnozowanymi poważnymi alergiami, w tym na wiele produktów leczniczych. Jest absolwentką Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego.

Wiceprezes Zarządu ds. programowych  - Monika Pająk

Monika jest osobą o wielkim sercu, wyjątkowej wrażliwości i empatii. Przez wiele lat pracowała w łódzkiej fundacji działającej na rzecz dzieci z chorobami nowotworowymi. Dzięki przygotowaniu merytorycznemu w zakresie psychologii oraz latom doświadczenia wspaniale rozpoznaje potrzeby pacjentów i pomaga w dialogu pomiędzy pacjentami, ich opiekunami a lakarzami, co w ogromnym stopniu przyczynia się do poprawy jakości życia pacjentów. W Fundacji "COCARDA" współtworzy programy, w który to właśnie pacjent jest najważniejszym interesariuszem systemu opieki zdrowotnej. Jest absolwentką Mazowieckiej Wyższej Szkoły Humanistyczno-Pedagogicznej w Łowiczu.

Rada Fundacji "COCARDA"

Anna Czubak Michał Szczepanik Katarzyna Niedźwiedzka
Przewodnicząca Rady Wiceprzewodniczący Rady Sekretarz

Komisja Rewizyjna Fundacji "COCARDA"